22 januari 2009

Vad kan Linnéa?

Nu har jag läst massor av bloggar om barn med DS och gud vad duktiga alla barnen är.
Linnéa ligger hästlängder efter.

Linnéa kan inte ens rita ordentligt, hon har inte ens kommit till bara huvuden (var det nu heter) hon ritar bara massor av streck.
Vi tränar och tränar Linnéa och jag på cirklar och öga, öga, näsa, mun, men inte fixar Linnéa de själv inte.

Vi bygger lego men de är också en konst tycker hon och dubblo lego går så där och det roligaste hon vet är att tar ut klossarna och lägga i dem igen i legolådan.

En del barn kan bokstäver och kan till och med ljuda, Linnéa kan inte ens en bokstav fast de tränar sådant på förskolan och hela väggen är tapetserade med bokstäver med symboler och också varje bokstavs tecken och jag har till och med små bokstavs kort hemma som vi har i en nyckel ring som Linnéa bläddrar i och jag säger alla bokstäver men inte kan hon dom ändå.
Fast Agnes kan en del bokstäver men hon kan inte ljuda ihop några av dem.

Räkna kan hon till tre med hjälp men räknar hon själv så säger hon su, ått, ni, resten skiter hon i.

Men hon är i alla fall bra på att härma alla danser och poser i Mamma Mia filmen, så något är hon bra på i alla fall min lilla dam.

6 kommentarer:

Ulla sa...

Kom ihåg att man ofta skriver om dom bra saker barnen kan. Det är inte alltid som saker dom inte kan kommer fram. L ritade i princip aldrig när hon började i F-klass, hon tyckte inte om det alls. Huvudfoting tror jag hon var nästan 8 år när hon gjorde. Mycket tror jag har med intresse hos barnet att göra. L har alltid tyckt om att "jobba" med bokstäver och att prata och ljuda. Samtidigt som hon hon fullständigt har struntat i andra saker, t ex toaträningen, det var urjobbigt tyckte jag. Hon kunde inte bry sig mindre. Linnéa är ju duktig och det kommer ska du se, hon tar det i sin takt. Dans är kanske hennes grej och det är hon ju jätteduktig på.

Lena sa...

Ulla: TACK

Anonym sa...

Nej men så ska du inte tänka, Linnéa kan ju massor med saker! Superduktig på att dansa och härma rörelser! Sånt är ju svårt! Och hon är jätteduktig på att leka med sin syster (svårt för många!), hon sjunger, hon leker hund och katt etc. Bara för att nämna några saker. Och jag tittade tillbaka på ditt inlägg om hennes första test i september och hon kan ju sortera efter både färg och storlek! Kanske är det svårt att få handen att göra som hon vill när hon ritar? För Linnéa är det kanske roligare att skapa av lera eller göra kollage (du kan ju klippa ut olika former först, eller så kan ni göra det ihop, eller så kan hon riva och klistra).

Att bokstäver är svårt är ju inte konstigt, Linnéa ska ju få grepp om både tal och bokstäver och tecken och det tar tid innan allt faller på plats. Det är säkert svårt med bokstäver innan man har fått kläm på talet, för det hör ju så mycket ihop.

Som Ulla skriver så fokuserar man säkert mest på vad barnen kan än vad de inte kan i bloggarna. Finns säkert de som kikar på filmerna av Linnéa och önskar att deras barn skulle kunna just det som Linnéa kan!

Kram från Maria, som snubblat in på bloggen för några månader sedan via en annan blogg (minns ej vilken?) och blivit kvar

Nikki sa...

Håller med Ulla! Man skriver ju oftast om allt barnen kan och ibland kan det ju ge en felaktig bild av hur barnen faktiskt är! Man ska inte jämföra, Linnéa är Linnéa och hon är alldeles fantastisk även om hon inte kan precis lika mycket som barnet på någon annans blog kan. Och sen finns det säkert många saker som Linnéa kan som andra barn inte kan men viktigast av allt (som jag brukar säga till Lucas ibland) och det är att Linnéa är bra på att vara Linnéa det är ingen annan bättre på! Emma kunde inte heller rita något vidare när hon började i förskoleklass och hon är då ett barn som anses utvecklas bättre än genomsnittet för att ha DS. Det är först nu som hon verkligen börjat rita teckningar.

Linda sa...

När sonen var fem kunde han bara rita steck fram och tillbaka. Vanligt lego var helt uteslutet, duplo gick om man hjälpte till att trycka fast. Bokstäver hade han ingen susning om.

Branmarkarna sa...

Var sak har sin tid!
Kram
Kerstin