28 oktober 2011

Glada Hudig

Glada Hudig har varit måltavla för Janne Josefsson men nu har föräldrarna fått nog och skrivit en artikel om detta som då denna Josefsson har svarat på.
Och nu har föräldrarna uttalat sig och också Janne Josefsson. Måste säga att föräldrarna leder med 100 poäng
och han Josefsson fick tyvärr 0 poäng
Föräldrarnas Svar till de dåliga programmet som visades i uppdrag granskning.
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/glada-hudik-har-gett-vara-barn-ett-egenvarde_6587634.svd

Försvarstalet från Janne Josefsson

17 kommentarer:

Anonym sa...

Janne Josefsson på SVT torde nog kunna kritiseras för en hel del obalanserade nummer av programmet "Uppdrag Granskning" eller "Granskning pågår" som programmet numera kallas. Faktum är att detta i likhet med "SVT Uppdrag" bör läggas ned, den typen av samhällsprogram är merendels likt det som man kan läsa i boulevardtidningarna Expressen och Aftonbladet, tidningar som jag sällan eller aldrig läser pga att de är dåliga och saknar underbyggnad och relevant grund för skriverierna, journalister av den sorten som hr Josefsson borde riskera att få sparken som det nu ser ut i och med den löjliga kritiken mot Glada Hudik - en oförtjänt kritik som är ringaktande mot människor som kämpar för att bli sedda som andra i samhället. Alla människor har ett lika värde! Josefsson vorde tas i örat liksom hans medarbetare - de kan gott ställas till svars för sina "journalistiska dumheter" som att kalla utvecklingsstörsda för sjuka etc. Journalister skall passa sig för att använda uttryck som sjukdom, så att de själva inte får den etiketten på sig!

Nikki sa...

Jag tycker i alla fall att det är för jäkligt att de utnyttjar de funktionshindrade! Från början så var det i liten skala och helt okej att de inte fick några löner sen när det blev så stort som det blev ja då ska de också ha avtalsenliga löner och inte ha mindre i lön än de som inte är funktionshindrade!

Föräldrarna var ju på möte med kommunen och fick besked på att de skulle skriva och göra sina röster hörda överallt för att dementera och tysta ner detta!

Gör man ett arbete vilket jag anser att det numera är i detta fallet så ska man inte ha mindre i lön för att man är funktionshindrad!

Sen att kommunen sätter upp en stor skylt med de funktionshindrade och skriver att det är kommunen med stort hjärta! Som om de skulle göra något bra när de bara gör det som borde vara självklart för alla! Mår illa av såna som ska klappa sig själv på axeln för att de gör något för de funktionshindrade såna människor vill jag inte ha runt mitt barn i alla fall utan jag vill att hon ska bli tagen på samma sätt som alla andra!

Lena sa...

Nikki: Men detta är inte ett heltidsjobb.
Plus vad händer om det får fullt betalt? Jo deras andra bidrag de får dras troligen in för att de har denna inkomst och så när de inte vill, orkar, blir sjukare och allt annat som kan hända så får det inte tillbaka sina föregående bidragen och har då inga pengar alls. Så det är nog lite baktanke med denna lilla lön som de får också.

Jag tycker inte de blir utnyttjade jag blir glad när jag ser dem och vad jag förstår så om de inte vill så vill de inte och behöver inte vara med utan får vara med i bakgrunden eller bara titta på.

Det jag blir mest arg på är att de trycker ner Pär J som faktiskt har byggt upp detta och gett alla dessa personer så väldigt mycket.

Ulla sa...

Jag anser inte att de funktionshindrade blir utnyttjade. Man ska också tänka på att de med funktionshinder får sin lön, som jag läste var ca 100 kr mer än icke funkttionshindrad får. Men, de utan funktionshinder arbetar ju även som ledsagare till de funktionshindrade när de reser och inte spelar, så självklart får de mer pengar då. Jag blev väldigt förvånad över att en från FK sa att de kan tjäna hur mycket det vill! Det kan man inte, utan det är som Lena säger.

En sak som jag reagerade starkt på i repotaget var när J J sa: folk på bygden säger..... Det enda som menas med det är att en del i Hudik är avundsjuka. Det klart att folk är avundsjuka för att P J tjänar mycket pengar. Så är det på mindre orter. Men han har ju rest runt med sina föreläsningar så länge. Klart att han ska tjäna pengar när han jobbar jämt.

Janne J gjorde bort sig med det här programmet tycker jag. Jag förstod inte syftet med det heller. Är det bättre att de funktionshindrade jobbar med ved igen och sitter på sina gruppboenden istället?

Lena sa...

Mycket bra skrivet Ulla och du fick dit allt jag vill skriva men jag har ju så svårt att formulera de.
Detta med att de "vanliga" skådespelarna också är ledsagare hade jag inte tänkt på och det är ju en viktig bit i de hela.

Nikki sa...

Ja vi tycker olika och det är väl okej! Om min dotter i framtiden kommer vara med i ett vinstdrivande företag/projekt så ska hon också ha lön för det hon gör på samma vilkor som andra! Antagligen ser vi på detta med olika ögon då vi antagligen har olika syn på våra barns framtid! Min förhoppning är att Emma inte ska behöva ha sjukersättning på 100% och jag tror faktiskt hon kommer fixa det målet! Det innebär att hon så klart kommer behöva någon annan försörjning också och alltså inte kan förväntas jobba föe mindre lön än andra icke funktionshindrade!

När det gäller dettamed assistenter så tror jg inte att alla funktionshindrade har det innebär det att desom inte har assistent ska kunna få högre lön? I Sverige behöver vi inte själva betala för assistenthjälp o det ska de ju inte behöva göra i Hudiksvall heller med lägre löner alltså!

Ulla sa...

Det är lite synd att det blev sånt fokus just på pengarna i UG:s reportage. För det är ju egentligen inte det som är det viktiga.Glada Hudik har ju allra högsta grad riktat ljuset på de unktionshindrade. De har fått dom att växa och känna sig betydelsefulla och framförallt så syns dom ju i samhället på ett helt annat sätt nu. Och Glada Hudikteatern är fortfarande en kommunal omsorgsverksamhet. Men de funktionshindrade får 920 kr, icke funktionshindrad får 815 kr. De flesta andra dagar på året får de funktionshindrade 40 kr i dagersättning. Läs gärna mer på Per J:s hemsida http://www.parj.se/

Sen tror ju jag att om man har ett funktionshindrat barn som kan jobba en del och få vanlig lön så kanske det inte ens är intressant att vara med i en grupp med funktionshindrade. Jag vet flera som inte alls vill att deras barn ska vara med andra funktionshindrade. Men det är en annan diskussion ;)

Vad L ska syssla med i framtiden har jag ingen aning om. SJälv vill hon bli gympalärare på gymnasiet där A går. Jag ser det som rätt komiskt att hon som är så lat vill bli det, men det är jag det. Visst skulle jag vilja att L kunde få ett riktigt jobb och lön. Men jag är också realist och vet ingen annan med DS här som har det. Kanske ser det annorlunda ut i större städer. Jag vill att L ska få göra sånt hon gillar och trivs med. Att hon ska kunna klara sig hyfsat bra själv i en egen lägenhet där det finns tillgång till personal om man vill och behöver.
Förlåt Lena att jag tar upp diskussionen i din blogg. Men jag kan inte låta bli att svara. Jag förstår din ståndpunkt i det här Nikki och respekterar ditt tänkande. Men jag tycker att det är trist när P J blir så kritiserad när han har gjort nåt bra för dessa personer. Och vad syftet var för Janne J förstår jag inte.

Lena sa...

Ulla: Du får diskutera hur mycket du vill inne hos mig och jag tycker också som dig. Så som Linnéa utvecklas just nu så ser jag inte att hon kommer klara sig själv utan hon kommer troligen bli en tjej som behöver ganska mycket stöd och hjälp när hon blir äldre.

Ulla sa...

Ok, tack för det. Som jag känner det så är det jättesvårt att bedömma hur mycket dom kommer att klara sig. L anses ju som en "duktig" tjej. Men, det finns många saker hon behöver hjälp med och framför allt mycket som kan bli "hej och hå" om ingen finns där i bakgrunden. Jag har inga problem med att L behöver hjälp. Inte av att hon troligtvis får ett boende där det finns personal heller. Det viktiga är att hon har en egen lägenhet. Till ett sånt boende måste vi ställa henne i kö om ca 4 år bara. För hon ska flytta hemifrån som alla andra. Att bo kvar hemma växer dom inte av tror jag.

Nikki sa...

Lena!

Att behöva mycket stöd och hjälp är absolut inget dåligt och det är ju jättebra att man kan få det om man behöver det. Min dotter kommer inte heller att klara sig själv i framtiden, sköta räkningar veta när och vad hon behöver inhandla, tvätta kan nog också bli svårt och att veta när man måste städa. Hon kommer säkert kunna uträtta det mesta av detta MEN antagligen inte tänka ut det! Men visst finns det sådana jobb! På Ica i Skanör som ligger tre mil bort jobbar Nisse som är ca 40 år idag och han har Downs syndrom. Han sköter om fruktavdelningen och de har den bästa frukten av alla butiker här i kommunen! I vår Icabutik jobbar en tjej som har en hjärnskada (vet inte exakt vad den beror på men hon pratar inte så bra och går dåligt men jobba kan hon och hon gör det bra)! Vet att det tidigare fanns en DS tjej (har jag för mig det var en tjej alltså) som jobbade på Åhlens i Malmö. Ikea har ju flera funktionshindrade som jobbar hos dem via Samhall. Så visst kan man jobba även om man har Downs syndrom. Däremot tror jag inte att Emma skulle orka jobba en hel dag då hon inte har lika mycket ork och utvecklingstörningen gör ju att mycket av hennes energi går åt till att förstå världen runt henne! Vi får helt enkelt se vad livet har att bjuda på! Hur som helst tycker jag fortfarande att det är upp till var och en att tycka vad de vill om detta! Och ja jag tycker uppenbarligen inte som dig och Ulla men jag gillar er ändå! ;-)

Nikki sa...

Ulla!

Jag reagerar mest på hur kommunen försöker framhäva hur jäkla bra de är som gör något för dessa funktionshindrade människorna. Det stör mig faktiskt för de gör ju bara det som alla borde göra men så tycker de att de funktionshindrade ska vara glada för det och tacksamma och känna att de fått utvecklas! Säg det till någon med 46 kromosomer istället och se hur glada och tacksamma de blir över att få jobba utan lön. Om det var för de funktionshindrades skull så skulle de ju inte ta en massa betalt för biljetterna men det gör de ju, teatern går med vinst om jag förstod det rätt. Får egentligen en sådan verksamhet gå med vinst? På min sambos arbetsplats så driver en grupp funktionshindrade ett café och det får inte gå med vinst i alla fall!

Jag har alldeles förmycket integritet själv för att tycka att gruppboende skulle vara ett bra boende för Emma i framtiden men vi får väl se hur vi ska lösa hennes boende för jag är ju rätt säker på att hon inte kommer att klara sig helt själv utan kommer behöva visst stöd. Jag vill inte heller att hon ska sitta ensam i en lägenhet resten av livet så om hon inte har fritidssysselsättningar osv som håller henne i gång och ett arbete så klart som står högt på önskelistan så får man ju tänka om. Jag vet inte hur hennes liv blir och jag antar att det finns bra och mindre bra gruppboenden också och självklart ska hon inte bo hemma hos oss för all framtid!

Nikki sa...

Ulla igen!

Jag respektera också dina tankar och åsikter! Tänk så tråkigt om vi alltid skulle tycka precis lika!

Lena sa...

Jag hoppas så klart att Linnéa ska få ett riktigt avlönat jobb men jag vet att detta är bara få som har och då också genom väldigt mycket jobb av föräldrar/anhöriga för att få detta jobb. På vårt ICA har vi en kille med DS som jobbar och han bor i egen lägenhet och han får hjälp hemma x antal timmer i veckan plus (han bor där det finns flera sådana lägenheter fast det ligger mitt i ett vanligt bostadshus). Men så duktig som denna kille är tror jag inte Linnéa blir men jag hoppas så klart att hon ska gör de och jag/vi jobbar så klart stenhårt på att hon ska bli så självständig som de bara går. De jag är mest rätt för är att hon ska bli ensam och bara se på TV och filmer utan kompisar så därför måste hon in i handikappsvärden för att få kompisar o vänner för verkligheten ser tyvärr ut så i alla fall där jag bor för inga "vanliga" barn tar kontakt (mer än Agnes och hennes vänner).

Nikki sa...

Lena! Vet du om det finns någon gemensam lokal o det boendet som han DS killen bor i? Jag tycker det är ett bra sätt att bo på om man kan det. Tyvärr finns det nog inte här! Ja, Emma skulle också behöva komma in i handikappsvängen men det är ju rätt svårt när man går i grundskolan o har vanliga aktiviteter. Ibland nästan önskar jag att Emma var lite mer handikappad för jag tror det hade varit enklare då på vissa sätt i alla fall!

Ulla sa...

Nikki, jag kan hålla med dig om att det är fel att en kommun ska anses duktig för att de gör nåt för de funktionshindrade. Och att det borde vara nåt självklart. Men det är ju inte det, tyvärr.

Om L inte var med på olika aktiviteter med andra funktionshindrade så skulle hon sitta hemma ensam jämt. Nu har hon flera aktiviteter under veckorna som hon tycker är roliga och hon träffar kompisar där. Samma sak med boendet. Skulle hon bo i en vanlig lägenhet så skulle hon nog bli alltför ensam. Idag finns det bra boenden som ligger i helt vanliga hyreshus. Jag kan inte göra L till en vanlig person utan hon måste få vara den hon är.
Och jag gillar dig också Nikki, fast vi har olika åsikter. Sen finns det inget rätt eller fel i det här. För vi gör alla det vi tror är rätt för just vårt barn. För precis som oss är dom också olika.

Lena sa...

Nikki: Jag vet inte hur de har de där men jag kan höra med några av Agnes kompisars föräldrar som bor där dessa lägenheter finns. Men jag har sett denna kille ute på kvällar med ledsagare (förstod att de var de en gång när han på en restaurang hamnade vid bordet bredvid mig och jag hörde lite av vad de pratade om).
Den killen är väldigt intresserad av Linnéa och jag ser på honom att han vet om att Linnéa har DS men han har aldrig sagt något men vi pratar alltid med varandra på ICA och han skojar med tjejerna ganska mycket.

Nikki sa...

Ulla!

Jag önskar att vi också hade möjlighet att låta Emma vara med på sådana ativiteter som L är med på. Men för det första finns det inte så mycket för hennes ålder och för det andra så är det svårt att få tiden och kraften att åka till Malmö mitt i veckorna när det är så mycket annat som ska hinnas med! Därför går Emma på vanliga aktiviteter som passar henne här på orten. De ska kanske starta upp några aktiviteter i Malmö och jag hoppas att det inte blir så jättedyrt utan att vi med gott samvete kan delta de gånger vi känner att det passar henne/oss!

Jag vill så klart inte heller att Emma ska vara ensam i framtiden samtidigt finns det många människor som inte är funktionshindrade som är ensamma! Hellre att hon är ensam än att hon måste anpassa sig till en massa andra människor dygnet runt, tänker jag! Men så är jag och jag är ju inte Emma så kanske vill Emma något annat i framtiden! Inte jag som ska välja hur och var hon ska bo (hoppas jag)!

Jag vet inte om det framgått men jag är egentligen mest arg på Hudiksvalls kommun, inte på Per! Det enda fel jag känner att han gjort är några räkningar som slarvigt nog hamnade på kommunens bord som var hans egna samt att han tycks ha kommunens tillåtelse att föreläsa på sin arbetstid! Det kan man ju inte anklaga honom för iofs utan det där borde ju kommunen ta tag i! Sen får han gärna tjäna gränslöst med pengar för min skull det är en han väl värd men kommunen gör mig en smula förbannad!

Skönt att vi kan acceptera varandras olika sätt att se på saker och ting! Tänk så tråkigt om alla bara höll med en hela tiden!

Kram